Podaż hiszpańskiej papryki na razie nie wzrośnie
Hiszpański sezon warzywny w październiku i listopadzie rozwijał się dość powoli. Poprawa przyszła w połowie stycznia, wzrosły też wtedy ceny. Importerzy hiszpańskiej papryki chwalą sobie obecny stan rynku, pomimo, iż daje się zauważyć ograniczający handel wpływ mroźnej zimy. Ceny papryki są na poziomie 8 – 9 euro/karton 5 kg, papryka żółta jest nawet droższa. W tej chwili mniej papryki trafia z Hiszpanii na rynek belgijski. Nie jest tak tylko za przyczyną mrozów. Od początku sezonu aż do czasu przed około dwoma tygodniami pogoda w Hiszpanii była dobra. Dzięki temu więcej papryki było wtedy zbierane. Stąd pewien spadek podaży w obecnej chwili.
Niedługo na rynek zacznie trafiać papryka z lokalnych szklarni. Dla importerów jednak nie będzie to przez pewien czas znaczący problem. Dobre ceny na paprykę importowaną jeszcze się utrzymają. Import papryki z Hiszpanii do Belgii potrwa jeszcze około miesiąca – półtora. Jednak trudno określić to dokładnie. Zbyt wiele czynników ma tu znaczenie: jakość, popyt i pogoda.
Przeczytaj też: PR ma poprawić wizerunek hiszpańskich warzyw, Importowana papryka utrzymała stabilne ceny
Zobacz więcej: Papryka?preview=1