Produkcja papryki w Turcji
Turcja jest całkiem dużym producentem papryki. Rocznie produkuje się tam 1,2 mln ton tego warzywa, co daje Turcji 10 proc. udział w całkowitej produkcji światowej.
Większość papryki jest przeznaczana na rynek krajowy. Eksport wynosi jedynie 5 proc. całej produkcji, choć te 5 proc. stanowi całkiem sporą wielkość 64 tys. ton o wartości 64 mln USD. Jednak porównując z innymi krajami eksportującym paprykę Turcja nie jest tu dużym "graczem", gdyż jej udział w całym światowym eksporcie wynosi zaledwie 2,3 proc. Przodownikiem jest tu oczywiście Holandia z 41,1 proc. udziałem, a następnie Hiszpania z 25,6 proc. udziałem.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.ble.de
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Papryka?preview=1