Rośnie konkurencja na rynku papryki
Początek marca przyniósł nieznaczne umocnienie cen hiszpańskiej papryki, po czym nastąpiła ich stabilizacja na tym podwyższonym poziomie. Obecnie, na polskim rynku hurtowym paprykę czerwoną z Hiszpanii oferuje się po 6,50 – 7,50 zł/kg. Nieco wyższe ceny ma papryka żółta – od 7,50 do 7,80 zł/kg i zielona – od 8,00 do 8,50 zł/kg.
Ceny są więc nieznacznie niższe niż w analogicznym okresie zeszłego roku. Wówczas średnia cena papryki czerwonej była na poziomie 7,50 zł/kg. I utrzymywała się ona do ostatniej dekady marca, po czym przyszedł trend zniżkowy. To dość typowy scenariusz, właściwy dla wczesnej wiosny.
Rośnie wtedy podaż papryki w Hiszpanii, a do tego na rynku pojawia się holenderska konkurencja. Tak jest i obecnie, a w dodatku papryka z Holandii ma dość atrakcyjne ceny. Holenderscy eksporterzy oferują tamtejszą paprykę czerwoną po 7,25 – 7,75 euro/5 kg. Dla porównania hiszpańską sprzedają w cenach od 7,00 do 9,50 euro/5 kg zależnie od rozmiaru.
A jak wygląda sytuacja cenowa w Hiszpanii? Ceny papryki California kształtują się na aukcjach w Almerii następująco: czerwona 0,87 – 1,00 euro/kg, żółta 1,37 – 1,70 euro/kg i zielona 0,87 – 1,25 euro/kg. Papryka Lamuyo ma zaś ceny: zielona 0,79 – 1,35 euro/kg, a czerwona 0,85 – 1,15 euro/kg. Dla porównania ceny z początku lutego dostępne są na portalu fresh-market.pl tutaj.
Zobacz więcej: Papryka