Znaczny wzrost eksportu papryki w Hiszpanii
Według danych hiszpańskiej organizacji producentów i eksporterów FEPEX od stycznia do września 2008 r. Hiszpania wyeksportowała prawie 312 tys. ton papryki.
Ten wynik wskazuje na 27 proc. wzrost w stosunku do tego samego okresu w ubiegłym roku. W tym czasie tylko pomidory i sałaty zostały wyeksportowane w większych ilościach.
Jeśli chodzi o miesięczny eksport to we wrześniu eksport papryki zwiększył się o 38 proc., przyczyniając się do wzrostu ogólnego eksportu owoców i warzyw, który wyniósł prawie 468 tys. ton i był większy o 22,3 proc. niż we wrześniu 2007.
Wartość eksportu zwiększyła się o 21,8 proc. i wyniosła 339 milionów euro.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.pepperstoday.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Papryka?preview=1