Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Pięć zielonych warzyw, które mogą pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest jedną z najczęstszych dolegliwości na całym świecie. Według WHO podwyższone ciśnienie krwi dotyka 1,13 miliarda ludzi na całym świecie. Monitorowanie diety i stylu życia jest kluczowym elementem wpływającym na kontrolę ciśnieniem krwi. Pokarmy bogate w sód, olej rafinowany lub tłuszcze trans nie są wskazane w diecie dla osób o wysokim ciśnieniu krwi, ponieważ mają tendencję do wywierania ogromnego nacisku na naczynia krwionośne, co ogranicza przepływ krwi i podnosi ciśnienie. 

Osoby z tą dolegliwością powinny spożywać owoce i warzywa bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Zdaniem ekspertów, zielone i liściaste warzywa są idealnym rozwiązaniem dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi. Są wzbogacone o wiele witamin i minerałów, które mogą pomóc ograniczyć wzrost ciśnienia krwi.

Ndtv.com  zaleca pięć zielonych warzyw, które mogą pomóc w kontroli poziomu ciśnienia krwi:

1. Szpinak. Szpinak jest doskonałym źródłem potasu. Potas pomaga negować złe działanie sodu w organizmie. Pomaga także nerkom usunąć nadmiar sodu z organizmu poprzez oddawanie moczu. Oprócz potasu szpinak jest bogaty o przyjazne dla serca składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy i magnez. Warzywo to jest również dobrym źródłem luteiny, która jest kluczowa w zapobieganiu pogrubiania ścian tętnic, co pomaga zmniejszyć ryzyko udarów i ciśnienia krwi.

2. Seler. To warzywo o niewielkiej ilości kalorii jest doskonałym dodatkiem do diety wysokociśnieniowej. Uważa się, że seler jest dobrym źródłem kumaryny, która pomaga obniżyć ciśnienie krwi i wspomaga równowagę wodną, ​​a także antykoagulantem, który zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i udarów oraz obniża poziom hormonów stresowych.

3. Kapusta, którą można dodać o potraw lub dodawać do wyciskanych soków. Kapusta jest warzywem uniwersalnym, które powinno znaleźć miejsce w diecie z różnych powodów. Jednym z nich jest jego zdolność do kontrolowania ciśnienia krwi. Sto gramów kapusty ma około 170 gramów potasu. 

4. Sałata rzymska. Warzywo to może również zdziałać cuda dla twojego serca, sprawdzając poziom ciśnienia krwi. Oprócz sałatek, możesz również skosztować sałaty jako nadzienia do kanapek. Możesz również zastąpić muszle taco sałatą.

5. Jarmuż i jego profil odżywczy sprawiają, że jest jednym z najzdrowszych gatunków warzyw na świecie dla zdrowia i najpopularniejszym w świecie odżywiania „fit”. Dzięki 348 mg potasu w 100 gramach, jarmuż jest idealnym liściastym dodatkiem, który można wprowadzić w dietę dla osób o wysokim ciśnieniu. Jest także bogaty w przyjazne dla serca składniki odżywcze i przeciwutleniacze, takie jak luteina, kwasy tłuszczowe omega-3 i flawonoidy.

 

Słowa kluczowe: warzywa, zdrowa dieta, nadciśnienie
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem