Pakowanie marchwi i pietruszki
Już od maja trafia na rynek pierwsza marchew pęczkowa pakowana z reguły po 10szt. Przygotowania do sprzedaży marchwi wraz z nacią nie da się zmechanizować, więc większość prac wykonywana jest ręcznie. Marchew taka poddawana jest myciu i wiązana w pęczki przy pomocy gumki lub sznurka – czytamy na warzywnictwo.com.pl.
Najbardziej ekonomicznym sposobem pakowania korzeni marchwi i pietruszki jest ich workowanie. Warzywa trafiają do worków raszlowych o wielkości 5, 10,15 lub 20kg. Marchew jest pakowana do worków pomarańczowych, natomiast pietruszka do białych to dzięki temu barwa warzyw wydaje się być bardziej intensywna, a wszelkie ich wady stają się niewidoczne.
Zazwyczaj sprzedaż detalicznie wiąże się z umową z siecią detaliczną. Te natomiast wymagają mniejszych opakowań np. 250g do kilku kilogramów.
Przygotowanie tak opakowanego produktu wymaga kilku dość skomplikowanych urządzeń lub wręcz całych linii technologicznych. W skład takiej linii wchodzą kosz przyjęciowy, kalibrownica, myjka, szczotkarka – polerka, stół selekcyjny oraz pakowaczka z wagą – czytamy na warzywnictwo.com.pl.
Sieci zazwyczaj żądają, aby warzywa były kalibrowane - odpowiedniej wielkości. Marchew zazwyczaj sortuje się według wielkości 20 – 40mm, 30 – 40mm, powyżej 40mm oraz 15 – 20mm. Kolejnym etapem przygotowania warzyw do sprzedaży detalicznej w sieciach jest mycie oraz polerowanie. Korzenie zostają wygładzone i po selekcji warzywa są pakowane.
Zobacz więcej: Pietruszka?preview=1