Polski rynek warzyw kurczy się
2006-00-00 00:00
Cykle koniunkturalne, występujące dość często w grupie warzyw oraz zmienne warunki pogodowe, uniemożliwiły przeprowadzenie prognoz, dotyczących zbiorów w bieżącym sezonie.
Według ostatnich szacunków GUS, plony warzyw gruntowych mają kształtować się na poziomie 4363 tys. ton, tj. o 10% mniej niż w 2005 r.
Największy spadek przewidziano dla marchwi (o 14%), kapust (o 11%) i buraków ćwikłowych (o 7%). Ale są i plusy. Tegoroczny sezon okazał się szczególnie korzystny dla warzyw ciepłolubnych, tj. pomidorów (przyrost o 3%) i papryki (brak danych w specyfikacji GUS).
Źródło: fresh-market.pl
Według ostatnich szacunków GUS, plony warzyw gruntowych mają kształtować się na poziomie 4363 tys. ton, tj. o 10% mniej niż w 2005 r.
Największy spadek przewidziano dla marchwi (o 14%), kapust (o 11%) i buraków ćwikłowych (o 7%). Ale są i plusy. Tegoroczny sezon okazał się szczególnie korzystny dla warzyw ciepłolubnych, tj. pomidorów (przyrost o 3%) i papryki (brak danych w specyfikacji GUS).
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem