Polskie warzywa tańsze niż na Ukrainie
Analitycy ukraińskiego tygodnika "Agroogliad: owoczi ta frukti" informowali (w drugiej dekadzie kwietnia bieżącego roku), że warzywa na Ukrainie są dużo droższe niż w Polsce.
Przykładowo, cena kapusty pekińskiej na kijowskim rynku hurtowym FERMER była niemal trzykrotnie wyższa niż na podwarszawskiej giełdzie BRONISZE. Podobnie kapusta, która 11 września była droższa niż w Broniszach 2,2 razy, dalej - cebula 2,1 razy, a buraki prawie 2 razy.
Za ziemniaki w Kijowie płacono przeciętnie o 43% więcej niż w Warszawie, a za ogórki ze szklarni o 45%. Ewenementem są szklarniowe pomidory, których koszt jest o 35% mniejszy niż w Polsce (na Ukrainę trafiają regularne dostawy pomidorów z Turcji).
Sytuacja na ukraińskim rynku skłoniła wielu producentów do zwiększania nań dostaw.
Źródło: fresh-market.pl, Netb.pl za AgroTrendy
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1