Polskie warzywa zdobywają popularność na europejski m rynku
Spośród dwudziestu pięciu krajów Unii Europejskiej, od 2003 r. produkcja polskich warzyw zyskuje coraz większe znaczenie.
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w 2005 r.), a kapusty z 26% do około 28%. Ponieważ poziom konsumpcji tych produktów jest w Polsce stabilny należy zintensyfikować ich eksport. Rosyjskie embargo jest dla naszych producentów poważnym problemem, dlatego chętnych odbiorców należy szukać na innych rynkach.
Obniżyła się natomiast pozycja owoców – z 4,9% do 4,7%. Polskie jabłka, w stosunku do produkcji unijnej (licząc wszystkie kraje obecnej Unii) stanowiły w 2002 r. 17,8%, a trzy lata później 17,3%.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1