Ceny skupu pomidorów gruntowych w Polsce w latach 2000-2005
2006-02-11 00:00
W okresie 2000-2005, najwyższe ceny oferowano producentom w 2005 r., za pomidory do bezpośredniego spożycia. Od 2004 r. obniżyła się wartość warzyw, kierowanych do produkcji koncentratu.
To skutek pomniejszenia ceny o kwotę subsydiów, uzyskiwanych z funduszy Unii Europejskiej (34,5 eur/t), wypłacanych w późniejszym terminie. Za pomidory do mrożenia zakłady przetwórcze płaciły najlepiej w 2001 r.
Średnie ceny skupu pomidorów gruntowych w spółdzielniach ogrodniczych w Polsce (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 |
Pomidory do bezpośredniego spożycia | 0,82 |
1,14 |
0,85 |
0,72 |
1,20 |
1,45 |
Średnie ceny skupu pomidorów gruntowych w zakładach przetwórczych w Polsce (zł/kg)
Wyszczególnienie | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 |
Pomidory na koncentrat | 0,36 | 0,38 | 0,33 | 0,33 | 0,25 | 0,24 |
Pomidory do mrożenia | 0,55 | 0,76 | 0,54 | 0,48 | 0,51 | 0,47 |
Źródło: fresh-market.pl, dane Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem