Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Coraz więcej pomidorów z Maroka

Według danych Eurostatu eksport pomidorów z Maroka do krajów Unii Europejskiej wzrósł, od roku 2004 do 2013 roku o 124,3 procent w ujęciu ilościowym oraz o 136,55 procent w ujęciu wartościowym.

W tej samej analizowanej dekadzie sprzedaż pomidorów hiszpańskich do krajów UE wzrosła zaledwie o 13,12 procent jeśli chodzi o ilość i 36,58 procent jeśli chodzi o wartość tego eksportu. Różnica w dynamice jest więc ogromna.

W 2004 roku Maroko wyeksportowało do państw unijnych 163 mln kg pomidorów po średniej cenie 0,73 euro/kg. W 2013 roku było to 365,62 mln kg po średniej cenie 0,77 euro/kg. Hiszpania zaś w roku 2004 wyeksportowała do krajów UE 750,48 mln kg po średniej cenie 0,94 euro/kg, a w roku 2013 było to 848,95 mln kg po 1,13 euro/kg średnio. Widać w tym zestawieniu, że w liczbach bezwzględnych Hiszpania wciąż ogromnie góruje nad Marokiem.

Z drugiej strony zaś widać, że oferta marokańska jest znacznie tańsza od hiszpańskiej. Według danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa koszt pracy w sektorze był w roku 2013 na poziomie 5,00 euro/godz. Natomiast według danych marokańskiego Ministerstwa Pracy stawka za pracę wynosiła 0,65 euro/godz. Właśnie wielokrotnie niższe koszty pracy są podstawą marokańskiej przewagi cenowej.

Hiszpania broni pozycji swojego rynku pomidorów w ramach rynku unijnego przed zalewem taniego pomidora z Maroka. Tej obronie służy Porozumienie śródziemnomorskie zatwierdzone przez Radę i Komisję Europejską. Porozumienie to określa kontyngent i ceny minimalne dla eksportu pomidorów z Maroka w okresie między pierwszym października a trzydziestym pierwszym maja danego sezonu. Dla kampanii 2013/2014 kwota marokańskiego eksportu wynosi 241 mln kg plus dodatkowe 28 mln kg. Do tygodnia, który kończył się 16 marca eksport ten wyniósł 183,47 mln kg, czyli 68,2 procent dozwolonego kontyngentu.

Ekspansje marokańskich pomidorów na rynku UE widać również w Polsce. jeszcze kilka lat temu pomidory z Maroka nie docierały na stoły Polaków. Teraz sytuacja jest diametralnie odmienna. Widać to zwłaszcza w sieciach handlowych, które wprowadzają do oferty tani pomidor marokański.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE