Francja: rynek pomidorów
2011-06-05 00:00
W bieżącym roku produkcja pomidorów we Francji prognozowana jest na poziomie około 571 tys. ton, czyli zaledwie o 1 proc. więcej niż w 2010 roku. Pomidory spod osłon będą stanowiły większość zbiorów – około 550,8 tys. ton, a pomidory gruntowe to zaledwie 20,5 tys. ton.
W 2011 powierzchnia upraw pomidorów we Francji wyniesie około 2,15 tys. ha, czyli o 2 proc. mniej niż w roku minionym i o 13 proc. mniej wobec średniej z ostatnich pięciu lat.
W minionym roku Francja wyeksportowała 190,8 tys. ton pomidorów, a zaimportowała odpowiednio 497,9 tys. ton, z czego 277,8 tys. ton to pomidory z państw trzecich, w tym prawie 263 tys. ton to pomidory z Maroka. Z państw unijnych sprowadzono do Francji 220 tys. ton pomidorów, w tym ponad 131 tys. ton z Hiszpanii.
W przypadku eksportu wiekszość francuskich pomidorów trafiła do innych państw unijnych, w tym najwięcej do Niemiec – ponad 67,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
W 2011 powierzchnia upraw pomidorów we Francji wyniesie około 2,15 tys. ha, czyli o 2 proc. mniej niż w roku minionym i o 13 proc. mniej wobec średniej z ostatnich pięciu lat.
W minionym roku Francja wyeksportowała 190,8 tys. ton pomidorów, a zaimportowała odpowiednio 497,9 tys. ton, z czego 277,8 tys. ton to pomidory z państw trzecich, w tym prawie 263 tys. ton to pomidory z Maroka. Z państw unijnych sprowadzono do Francji 220 tys. ton pomidorów, w tym ponad 131 tys. ton z Hiszpanii.
W przypadku eksportu wiekszość francuskich pomidorów trafiła do innych państw unijnych, w tym najwięcej do Niemiec – ponad 67,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem