Gorsze wyniki sprzedaży greckiego przecieru pomidorowego
W pierwszych trzech kwartałach minionego roku odnotowano spory spadek eksportu przecieru greckiego.
W okresie od stycznia do końca września minionego roku kraj ten wyeksportował jedynie niecałe 63,0 tys. ton tego produktu wobec 88,1 tys. ton w 2006 roku i 74,5 tys. ton w 2005 roku.
Tak wysoki eksport w 2006 roku był wynikiem mniejszej produkcji, a zarazem i niższego eksportu przecieru w Turcji, Stanach Zjednoczonych i w Afryce.
W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy minionego roku najwięcej greckiego przecieru trafiło na rynek brytyjski - 17,1 tys. ton oraz włoski - 8,7 tys. ton, holenderski - 8,5 tys. ton i niemiecki - 4,6 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1