Hiszpania – wyższy plon pomidorów
Region Estremadura, główny hiszpański producent pomidorów, od lat konkuruje z Andaluzją pod względem średniej wydajności tych warzyw na hektar. Andaluzja uzyskuje od 105 000 do 110 000 kilogramów na hektar, podczas gdy w Estremadurze jest to maksymalnie 90 000 kg. Jednak w tym roku średni plon w tym regionie wyniósł 96 000 (prawie 5000 więcej niż w poprzednim sezonie), osiągając 100 000 kg w niektórych obszarach Vegas Altas del Guadiana.
Jeśli chodzi o ceny pomidorów do przetwórstwa, były one podobne do zeszłorocznych: około 75 euro za tonę; cena ustalona w umowach podpisanych pod koniec zimy.
Raport przedstawiony przez Obserwatorium Technologiczne Pomidora dla Przetwórstwa, zarządzany przez Narodowe Centrum Technologii Rolno-Spożywczej w Estremadurze (Ctaex), ujawnia niezwykłe wyniki kampanii 2019, w tym fakt, że w Hiszpanii zakontraktowano 2,8 miliona ton na powierzchni 30 309 hektarów.
W Estremadurze zakontraktowano w tym roku 2,05 miliona ton pomidorów do przetwórstwa, uprawianych ponad 23 200 hektarów. Produkcja została podzielona między 14 firm, z wiodącą grupą biznesową Conesa. Firma ta przetworzyła 652 000 ton tego lata w regionie, do czego należy dodać kolejne 266 500 ton zebranych przez tę firmę w Andaluzji.
Nawiasem mówiąc, w Andaluzji zakontraktowano ogółem 741 000 ton pomidorów, które uprawiano na 7 050 hektarów, co daje wydajność 105 000 kg na hektar.
W pozostałej części Hiszpanii (szczególnie w dolinie rzeki Ebro) zakontraktowano w sumie 20 150 ton pomidorów na 553 hektarach. Średnia wydajność wyniosła tam 79 000 kilogramów na hektar, zgodnie ze sprawozdaniem statystycznym Ctaex.
Podsumowanie 2018 roku
Raport przygotowany przez Ctaex zawiera również dane z ubiegłego roku. Produkcja w Hiszpanii w kampanii 2018 osiągnęła ostatecznie 2,8 miliona ton; czyli 8,04procent światowej produkcji.
W Estremadurze uprawiano 21 495 hektarów pomidorów przeznaczonych do przetworzenia (1700 mniej niż w tej kampanii), a końcowa produkcja (69 procent wolumenu krajowego) wyniosła 1,9 miliona ton. Wydajność średnia wyniosła zatem 89 000 kg na hektar.
Tymczasem w Andaluzji uprawiano w ubiegłym roku 5740 hektarów (o 1300 mniej niż obecnie) i wyprodukowano 592 tys. ton. Wydajność była taka sama jak w tej kampanii: 105 ton na hektar.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1