Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – wzrost eksportu pomidorów

Według danych opublikowanych przez hiszpańską organizację zrzeszającą producentów i eksporterów warzyw i owoców – FEPEX, w roku 2013 z Hiszpanii wyeksportowano 1 003 772 tony pomidorów, zatem ponad milion ton. Średnia cena wyniosła w omawianym okresie 0,98 euro/kg. Wartość całorocznego eksportu sięgnęła poziomu 988 488 802 euro, czyli prawie miliard euro.

W aspekcie ilościowym hiszpański eksport pomidorów zanotował wzrost o 11 procent w stosunku do roku 2012 (wzrost z poziomu 901 647 tys. ton). W wymiarze wartościowym wzrost eksportu wyniósł 7 procent (z poziomu 924 866 403 euro).

Największym klientem Hiszpanii pozostają w tym segmencie Niemcy. W 2013 roku do Niemiec trafiło blisko 21 procent hiszpańskiego eksportu pomidorów, czyli 209 430 ton. Na drugim miejscu uplasowała się Francja z wolumenem 159 640 ton, a trzecia lokata przypadła Wielkiej Brytanii, do której trafiło 148 440 ton. Polska zajęła w tym rankingu piątą pozycję z ilością 68 150 ton, poprzedzana przez Holandię z ilością 131 450 ton.

Struktura regionalna produkcji pomidorów w Hiszpanii przekłada się w oczywisty sposób na regionalną strukturę eksportu tych warzyw. Najwięcej za granicę sprzedano pomidorów wyprodukowanych w Almerii – 549 540 ton, czyli blisko 55 procent wolumenu ogółem. Z Murcji wyjechało 123 450 tys. ton pomidorów, z Granady 84 360 tys. ton, z Las Palmas 68 800 ton, a z Alicante 63 380 ton.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE