Kompromis dla Hiszpanii
2007-08-21 00:00
Hiszpania będzie mogła uruchomić z budżetu krajowego dopłaty na dofinansowanie producentów pomidorów do przetwórstwa. W bieżącym sezonie kwota wyniesie 15 mln euro.
Hiszpanie wystąpili o możliwość dodatkowego wsparcia ze względu na znaczną redukcję dopłat przewidzianych na bieżący sezon - z 34,5 eur/t (w ostatnich latach) do zaledwie 12,76 eur/t.
Minimalizacja subsydiów to przede wszystkim sankcje karne za znaczne przekroczenie ustalonych limitów produkcyjnych w poprzednich latach.
Zmniejszenie unijnego wsparcia wyjątkowo negatywnie wpłynęło na przemysł w Hiszpanii, zwłaszcza, że zapasy przetworów pomidorowych są tu bardzo wysokie.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, Foodnews
Hiszpanie wystąpili o możliwość dodatkowego wsparcia ze względu na znaczną redukcję dopłat przewidzianych na bieżący sezon - z 34,5 eur/t (w ostatnich latach) do zaledwie 12,76 eur/t.
Minimalizacja subsydiów to przede wszystkim sankcje karne za znaczne przekroczenie ustalonych limitów produkcyjnych w poprzednich latach.
Zmniejszenie unijnego wsparcia wyjątkowo negatywnie wpłynęło na przemysł w Hiszpanii, zwłaszcza, że zapasy przetworów pomidorowych są tu bardzo wysokie.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, Foodnews
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem