Koncentrat z Chin przeciera szlak
2007-08-21 00:00
Mimo niesprzyjających warunków pogodowych, tegoroczna produkcja pomidorów przemysłowych w Chinach nie powinna być niższa niż w sezonie 2006. Zbiory mogą ukształtować się na poziomie 700-750 tys. ton.
Inwestycje podjęte przez chińskich producentów pomidorów wskazują na to, że kraj ten zamierza z roku na rok zwiększać intensywność upraw.
Zdaniem niektórych analityków, w ciągu najbliższych trzech lat, Chiny prawdopodobnie podwoją produkcję przecieru pomidorowego - do 1,5 mln ton. Korzystna wydaje się również ostatnia reforma sektora owoców i warzyw w Unii Europejskiej.
Koncepcja odejścia od dopłat do przetwórstwa - w tym pomidorów przemysłowych - w ramach tzw. decouplingu (oddzielenia płatności od bieżącej produkcji) może bowiem wzmocnić pozycję konkurencyjną chińskiego produktu.
Już teraz jego koszty produkcji są znacznie niższe niż w krajach Unii, tj. ok. 45 usd za tonę.
Póki co, chiński przecier nie dorównuje jeszcze wysokim unijnym wymogom jakościowym, dotyczących m.in. dopuszczalnej zawartości pozostałości pestycydów.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, Foodnews
Inwestycje podjęte przez chińskich producentów pomidorów wskazują na to, że kraj ten zamierza z roku na rok zwiększać intensywność upraw.
Zdaniem niektórych analityków, w ciągu najbliższych trzech lat, Chiny prawdopodobnie podwoją produkcję przecieru pomidorowego - do 1,5 mln ton. Korzystna wydaje się również ostatnia reforma sektora owoców i warzyw w Unii Europejskiej.
Koncepcja odejścia od dopłat do przetwórstwa - w tym pomidorów przemysłowych - w ramach tzw. decouplingu (oddzielenia płatności od bieżącej produkcji) może bowiem wzmocnić pozycję konkurencyjną chińskiego produktu.
Już teraz jego koszty produkcji są znacznie niższe niż w krajach Unii, tj. ok. 45 usd za tonę.
Póki co, chiński przecier nie dorównuje jeszcze wysokim unijnym wymogom jakościowym, dotyczących m.in. dopuszczalnej zawartości pozostałości pestycydów.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA, Foodnews
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem