Konsumpcja pomidorów zależna od wielu czynników
Udział pomidorów w ogóle spożywanych warzyw jest bardzo wysoki. Zawdzięczają to swoim walorom biologicznym, smakowym, różnorodnym formom konsumpcji, a także możliwości jedzenia ich przez cały rok.
Proporcje konsumpcji pomidorów świeżych z gruntu, spod osłon oraz różnych form przetworów układają się w różnych krajach odmiennie. Zależy to przede wszystkim od zamożności społeczeństwa i klimatu. Spożycie tych warzyw wynosi od kilku kilogramów na mieszkańca do ponad 30 kg.
W Niemczech, gdzie klimat i tradycje żywieniowe są zbliżone do naszego kraju, ale społeczeństwo jest bogatsze, pomidory królują w spożyciu warzyw. Na jednego mieszkańca przypada tu 16-17 kg (pomidory w postaci świeżej i przetworzonej), podczas gdy w Polsce jest to 7-8 kg (świeżych) i ok. 5 kg (przetworzonych).
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1