Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nawozy kontra sucha zgnilizna

Sucha zgnilizna wierzchołków to najczęściej spotykane zaburzenie fizjologiczne w uprawie pomidora. Od wierzchołka chorych warzyw widoczne są białawe, potem brunatne plamy, które powiększają się. Schorzenie to zwykle pojawia się najintensywniej w początkowym okresie plonowania. Suchą zgniliznę powoduje wiele czynników, m.in. nadmierny kwaśny odczyn gleby i związany z tym niedobór wapnia. Zawartość tego składnika w glebie powinna wynosić 1500-2000 mg/dm3, a odczyn gleby powinien  wynosić 6-6,5. Fizjologiczną przyczyną choroby jest niedostateczny transport wapnia do pomidorów oraz zbyt mała ilość pobieranej wody przez nie.

Innymi przyczynami suchej zgnilizny są: jednostronne przenawożenie np. potasem, magnezem, borem, gwałtowne wahania temperatury oraz uszkodzenia korzeni. W uprawach pomidorów powinno się równomiernie dostarczać im wodę oraz kontrolować nawożenie na podstawie analizy chemicznej gleby. Utrudnienia w pobieraniu wapnia może powodować także niewłaściwa zawartość fosforu. Środkiem zaradczym na suchą zgniliznę jest opryskiwanie roślin saletrą wapniową, chlorkiem wapnia lub saletrą wapniowo-magnezową w odstępach 7-10 dni. Zabiegi należy wykonywać rano lub wieczorem. Opryskując, trzeba jak najstaranniej pokryć całą roślinę.

Na podstawie artykułu dr inż. Tomasza Kleibera.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE