Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Niemcy i Holendrzy lubią różne pomidory

Konsumenci holenderscy preferują jedzenie pomidorów zwykłych (luz), natomiast pomidory typu gałązka są w Holandii na drugim miejscu. Natomiast ten drugi rodzaj pomidorów wysunął się na pierwsze miejsce w holenderskim eksporcie.

Ich udział w eksporcie, w roku 2012  wyniósł, z wolumenem 720 mln kg, ponad 60 proc. Udział pomidorów luzem wyniósł ponad 20 proc., cherry gałązka zaś niemal 10 proc. Reszta przypadła głównie na różne odmiany pomidorów śliwkowych.

Jeśli chodzi o konsumentów niemieckich, to preferują oni właśnie pomidory typu gałązka. Ich udział to niemal 50 proc. Według danych tuinbouw.nl pomidory zwykłe wybiera 30 proc. niemieckich konsumentów. Natomiast niemal 20 proc. preferuje pomidory cherry. Reszta niemieckich konsumentów wybiera inne odmiany.

W obu krajach zdecydowana większość pomidorów trafia do gospodarstw domowych jako pomidory świeże, nie przetworzone. W Holandii jest to aż 90 proc. pomidorów, w Niemczech 70 proc. W tym drugim kraju pomidory przetworzone mają więc większy udział. Pomidory świeże spożywane są najczęściej bezpośrednio po umyciu i po pokrojeniu i często jako dodatek do sałatek. 20 proc. Holendrów i taki sam odsetek Niemców używa pomidorów do gotowania. Zaś tylko 10 proc. konsumentów w obu krajach zjada pomidory świeże bez rozdrabniania, „prosto z ręki”.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE