Pomidory do przetwórstwa - niska opłacalność
2007-08-16 00:00
Niektóre zakłady przetwórcze rozpoczęły skup pomidorów. Ceny wyznaczane są zazwyczaj jeszcze przed rozpoczęciem kampanii i obowiązują w kontraktacji surowca do przetwórstwa.
Za pomidory na koncentrat płaci się 0,21 zł/kg (bez uwzględnienia unijnych dopłat), a za pomidory do mrożenia – 0,50-0,55 (loco zakład).
Według szacunków IERiGŻ, w bieżącym sezonie wyliczone koszty produkcji tych warzyw - przy plonach powyżej 45 t/ha – mają wynieść 19,8 tys. zł/ha (lub w przeliczeniu 0,44 zł/kg), a przy plonach niższych niż 35 t/ha – 18,7 tys. zł/ha (0,53 zł/kg).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych ZEO-IERiGŻ
Za pomidory na koncentrat płaci się 0,21 zł/kg (bez uwzględnienia unijnych dopłat), a za pomidory do mrożenia – 0,50-0,55 (loco zakład).
Według szacunków IERiGŻ, w bieżącym sezonie wyliczone koszty produkcji tych warzyw - przy plonach powyżej 45 t/ha – mają wynieść 19,8 tys. zł/ha (lub w przeliczeniu 0,44 zł/kg), a przy plonach niższych niż 35 t/ha – 18,7 tys. zł/ha (0,53 zł/kg).
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych ZEO-IERiGŻ
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem