Pomidory - właściwości prozdrowotne
Pomidory to jedne z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce, chociaż w ostatnich latach obserwuje się trend spadkowy w ich konsumpcji. Zawierają one cenne właściwości prozdrowotne. Jest to związane z bogactwem związków biologicznie czynnych w ich owocach, do których należą: karotenoidy, likopen oraz śladowe ilości luteiny, flawonoidy, kwasy fenolowe i witamina C.
Choroby cywilizacyjne - zanieczyszczenie środowiska, stres, palenie papierosów czy niewłaściwa dieta - przyczyniają się do produkcji wolnych rodników. Wtedy załamuje się naturalna równowaga organizmu i pojawiają się problemy zdrowotne: najpierw na poziomie komórkowym, później tkankowym, a następnie organowym. Dlatego warto spożywać warzywa najlepszej jakości.
Czynnikami wpływającymi na jakość owoców są: mikroklimat, podłoże, sposób uprawy oraz liczne zabiegi agrotechniczne. Udowodniono, że pomidory uprawiane w podłożach z wełny mineralnej mają większą zawartość witaminy C. Charakteryzują się również natężeniem czerwonej barwy, większą jasnością i są twardsze. W przypadku pomidorów uprawianych w matach kokosowych stwierdzono wyższą zawartość karotenu. Uprawa ta warunkuje także wyższą zawartość takich parametrów jakościowych jak: cukry oraz ekstrakt cukrowy, kwasy organiczne oraz pH soków owoców. Pomidory te zostały znacznie lepiej ocenione w panelu sensorycznym, z porównaniu z tymi, które pochodzą z uprawy w podłożu wełny mineralnej.
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Hiszpania: słaba jakość pomidorów, podaż ciągle zbyt mała
Holenderscy importerzy narzekają na jakość pomidorów
W czytaj dalej