Produkcja pomidorów do przetwórstwa poniżej opłacalności
2008-08-18 00:00
Według danych IERiGŻ-PIB przy plonach na poziomie 37,5 t/ha i cenach płaconych producentom po ok. 0,40 zł/kg wskaźnik opłacalności produkcji pomidorów do przetwórstwa może wynieść w bieżącym roku 83 proc. (ceny otrzymane przez producentów pokryją koszty produkcji tylko w 83 proc.).
Z danych wynika, że tylko w 2005 r. uzyskiwane ceny były wyższe o 13 proc. od ogólnych kosztów produkcji pomidorów do przetwórstwa.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie własnych danych IERiGŻ-PIB (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Z danych wynika, że tylko w 2005 r. uzyskiwane ceny były wyższe o 13 proc. od ogólnych kosztów produkcji pomidorów do przetwórstwa.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie własnych danych IERiGŻ-PIB (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem