Spożycie pomidorów
Największe spożycie pomidorów w krajach UE występuje oczywiście w krajach śródziemnomorskich, gdzie średnie spożycie pomidorów na osobę szacuje się na nawet na ok. 31-57 kg rocznie.
W Polsce spożycie pomidorów jest zdecydowanie niższe, niemniej jednak popyt na pomidory w naszym kraju od kilku lat rośnie. W 2008 r. spożycie pomidorów w Polsce wyniosło 9,21 kg/osobę/rok, podczas gdy w 2006 r. było to jeszcze 6,08 kg/osobę/rok. Do wzrostu spożycia pomidorów przyczyniają się z pewnością akcje promujące pomidory jako warzywo bogate w likopen, o działaniu antynowotworowym, a także programy promujące spożycie owoców i warzyw ogółem np. program "5 razy dziennie".
Źródło: fresh-market.pl (ts), na podstawie własnych informacji, EUROSTAT, BGŻ i IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1