Turcja: rośnie eksport pomidorów
Dzięki dobrym warunkom pogodowym w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. w Turcji wzrosła produkcja i eksport pomidorów. W stosunku do 2008 r spodziewany jest 25 proc. wzrost całkowitej rocznej produkcji.
Turcja jest trzecim co do wielkości producentem pomidorów na świecie. Najwięcej pomidorów uprawia się w regionie Antalya – ok. 17 proc. krajowej produkcji. W okresie od stycznia do kwietnia eksport pomidorów z Turcji wzrósł o 19 proc. i wyniósł prawie 206 tys. ton, z czego większość (52 proc.) została wysłana do Rosji.
Następnymi dużymi odbiorcami tureckich pomidorów sa Rumunia i Bułgaria. Jednak sam eksport do Rosji w omawianym okresie spadł o 10 proc. w wyniku kryzysu, a także rosnącej konkurencji ze strony Hiszpanii i Maroka.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fruitnet.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1