Więcej przecieru pomidorowego z Turcji
2007-07-17 00:00
Wszystko wskazuje na to, że tegoroczne zbiory pomidorów w Turcji będą znacznie wyższe niż ostatnio. Prawdopodobnie wzrośnie również produkcja przecieru pomidorowego.
Turcja należy do ścisłej czołówki państw dostarczających pomidory przemysłowe, produkujących i eksportujących przecier pomidorowy.
W 2006 r. wyprodukowano tu 9,8 mln ton pomidorów, z czego 1,6 mln ton skierowano do przetwórstwa. Eksport przecieru wyniósł ok. 110 tys. ton, tj. o 24 proc. mniej niż w roku poprzednim.
W bieżącym sezonie mówi się o zbiorach sięgających poziomu 10,8 mln ton. Około 20 proc. warzyw trafi do przetwórstwa, w tym 2 mln ton do produkcji przecieru.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie biuletynu FAMMU/FAPA, mk
Turcja należy do ścisłej czołówki państw dostarczających pomidory przemysłowe, produkujących i eksportujących przecier pomidorowy.
W 2006 r. wyprodukowano tu 9,8 mln ton pomidorów, z czego 1,6 mln ton skierowano do przetwórstwa. Eksport przecieru wyniósł ok. 110 tys. ton, tj. o 24 proc. mniej niż w roku poprzednim.
W bieżącym sezonie mówi się o zbiorach sięgających poziomu 10,8 mln ton. Około 20 proc. warzyw trafi do przetwórstwa, w tym 2 mln ton do produkcji przecieru.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie biuletynu FAMMU/FAPA, mk
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem