Włochy liderem w produkcji pomidorów
Włochy są największym producentem pomidorów w Europie. Średnie zbiory w latach 2003-2007 wynosiły 6,5 mln ton (łącznie pomidorów do przemysłu i świeżych), co stanowi 38 proc. całkowitej produkcji w krajach UE-27.
Włochy główną rolę odgrywają w przetwórstwie pomidorów, do którego kierowane jest średnio 5,2 mln ton (53 proc. pomidorów przerabianych w całej UE). Na rynek świeży trafia średnio 1,3 mln ton pomidorów co stanowi 19 proc. unijnej produkcji.
W 2008 roku do przetwórstwa skierowane zostało 4,7 mln ton pomidorów (o 1,2 proc. więcej niż w 2007, a powierzchnia uprawy wzrosła o 8 proc. i wyniosła 68 tys. ha. Ceny pomidorów do przetwórstwa w 2008 r. wzrosły o ok. 60 proc.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fruttaonline.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1