Złota „pomidorowa” dziesiątka
Według informacji World Processing Tomato Council - światowa produkcja pomidorów w 2008 r. szacowana jest na 35,8 mln ton. Największymi producentami tych warzyw są: USA (Kalifornia), Chiny, Włochy, Iran, Turcja, Hiszpania, Brazylia, Portugalia, Chile i Grecja.
Zbiory pomidorów w Kalifornii wyniosą prawdopodobnie 10,6 mln ton. We Włoszech z powodu dużych opadów i niskiej temperatury na północy kraju produkcja spodziewana jest na poziomie 4,8 mln ton.
Produkcja w Chinach szacowana jest na poziomie 5,9 mln ton, w Hiszpanii 1,80-1,85 mln ton, w Turcji 2,1 mln ton, a w Portugalii – około 1 mln ton.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie danych ZEO IERiGŻ-PIB
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Pomidory?preview=1