Pory do kontroli
Warzywa muszą być zdrowe – bez plam i śladów gnicia, czyste – bez grudek ziemi miedzy liśćmi, bez zmian czyniących je niezdatne do spożycia np. wyrastanie pędu nasiennego.
Powołując się na normę EKG/ONZ ważne jest, aby towar w klasie I był sortowany. Minimalna wielkość to średnica 8mm dla młodych porów i 10mm dla pozostałych. W jednym opakowaniu średnica największego pora może być dwa razy większa od najmniejszego. Dla przykładu, należy zamawiać sortowane np. 20-40mm, 25-50mm. Pory w klasie I muszą mieć odpowiednią barwę: część biała do zielonej musi stanowić co najmniej jedną trzecią całego pora, a dla wczesnych – jedną czwartą.
Wg normy dopuszcza się w klasie I niewielkie ślady po wciornastku na liściach pora, ale nie w innych miejscach. W klasie II dopuszcza się obecność pędów nasiennych, ale nie mogą wystawać z łodygi rzekomej.
O tej porze roku, kupując pory, należy zwrócić uwagę na obecność twardego pędu nasiennego. Jego obecność nie jest wskazana, a klienci poczują się oszukani, gdy będą chcieli zrobić surówkę. Wymagania rynku są wysokie. Inną wadą, która obecnie jest spotykana to objawy zepsucia, rdzawe plamy i zabrudzenia ziemią.
Zobacz więcej: Pory?preview=1