POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE TOLERANCJI - PORY
Dla porów nie spełniających wymagań ustalonych dla danej klasy dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje w zakresie jakości i wielkości. A. Tolerancje dotyczące jakości a) Klasa I Dla porów wczesnych: 10 % liczbowo lub masowo porów z miękkim pędem kwiatostanowym znajdującym się w obrębie łodygi rzekomej oraz 10 % porów nie spełniających wymagań klasy I z innych przyczyn, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy. Dla pozostałych porów: 10 % liczbowo lub masowo porów nie spełniających wymagań klasy I, ale zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w tolerancjach dla tej klasy. b) Klasa II 10 % liczbowo lub masowo porów nie spełniających wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych, z wyjątkiem porów z objawami gnicia, silnymi odgnieceniami lub ze śladami innego zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia. B. Tolerancje dotyczące wielkości Dla wszystkich klas: 10 % liczbowo lub masowo porów nie odpowiadających ustalonej minimalnej wielkości i w przypadku klasy I wymaganiu jednolitości.
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1