Rzodkiewka
Rzodkiewka (Raphanus Sativus) wyróżnia się bardzo małą wartością kaloryczną przy jednoczesnym bogactwie w składniki odżywcze - witamicę C i witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor i żelazo.
Rzodkiewkę można wysiewać do gruntu od wczesnej wiosny do końca okresu wegetacji. Wymaga stanowisk nasłonecznionych, gleb lekkich, zasobnych, przepuszczalnych, o niskiej zawartości azotu. Zalecana rozstawa dla uprawy rzodkiewki wynosi od 10 do 20 cm między rzędami i od 2 do 4 cm w rzędach. Rzodkiewkę należy podlewać regularnie ale niezbyt obficie.
Nieregularne podlewanie może spowodować pękanie korzeni, zaś zbyt obfite - przerost liści kosztem rozwoju korzeni. Zbiory będą możliwe po okresie od 3 do 4 tygodni od siewu. Rzodkiewki pozostawione w gruncie zbyt długo mogą parcieć, dlatego lepiej je zbierać gdy tylko dojrzeją.
Zobacz więcej: Rzodkiewka ?preview=1