Słaba jakość selerów
Coraz trudniej o jakościowo dobry krajowy seler. Problemy mają eksporterzy tego warzywa. Kłopoty z jakością powodują wzrost liczby reklamacji. W tym sezonie warzywa te przechowują się słabo, a wynika to w dużej mierze z niekorzystnych warunków agrometeorologicznych podczas wzrostu i zbiorów (najpierw deszcze, potem susza).
Ceny ładnych, mytych selerów nie zmieniły się w ostatnich tygodniach. W zależności od rejonu kraju jest to 0,80 – 1,00 zł/kg. Z selerem jest kłopot nie tylko w eksporcie, ale również na rynku krajowym. Tak, jak odbiorcy zagraniczni, tak też duzi dystrybutorzy w kraju, chcąc mieć ładnego selera w pożądanych ilościach wybierają towar holenderski, a rezygnują z polskiego. Rynek holenderski w ostatnich dniach zaczął notować wreszcie wzrost popytu na te warzywa z krajów naszej części Europy. Ceny mytych selerów na eksport, na rynku holenderskim są obecnie na poziomie 0,23 – 0,25 euro/kg (w opakowaniu typu big bag).
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1