Słaba jakość warzyw wpływa na popyt
Popyt na warzywa w tegorocznym sezonie to sprawa dyskusyjna. Na jedne gatunki jest on większy, na inne mniejszy, generalnie jednak ze względu na wysoką podaż producenci warzyw mają w kończącym się sezonie spore powody do narzekań.
Nadpodaż warzyw nie dość, że wpływa na ceny, ale także na ich zbyt. Jest jednak kilka gatunków w przypadku których sytuacja jest odwrotna. To słaba jakość przechowywanych warzyw wpływa na brak popytu na nie. Tak właśnie dzieje się między innymi z selerami oraz kapustą pekińską. Wiele z nich nie nadaje się do handlu. Selery szybko ciemnieją i zaczynają pleśnieć. Kapusta pekińska także pozostawia wiele do życzenia. Liście zewnętrzne kapusty stają się ciemno zielone, a liście w wewnętrznych jej warstwach zaczynają podgniwać i nosi objawy żerowania szkodników.
Eksporterzy i hurtownicy borykają się obecnie z dużymi problemami, by zakupiony towar był odpowiedniej jakości i z czasem będzie coraz gorzej.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1