Staromodny, a jednak smaczny
Po zjednoczeniu Niemiec (1990 r.) roczna konsumpcja świeżych selerów w tym kraju, wzrosło w ciągu pięciu lat o ok. 5,0 tys. ton.
Na podstawie ankiety, opracowanej przez Centralną Agencję Badania Rynku w Niemczech, stwierdzono że spożycie świeżych selerów najbardziej obniżyło się w zachodniej części kraju. Najmniejszy wskaźnik odnotowano w gospodarstwach domowych, prowadzonych przez ludzi młodych (tylko 18% dokonywało zakupu tego warzywa przynajmniej raz w roku).
We wschodnich Niemczech spożycie selerów w różnych grupach wiekowych jest jeszcze bardziej dysproporcjonalne. Tłumaczy się to m.in. funkcjonującym nadal postrzeganiem selera jako warzywa staromodnego, wykorzystywanego głównie do zup. Tymczasem świetnie sprawdza się on w przyrządzaniu wielu potraw, tj. pizza, dań w snack barach, w jednostkach "szybkiego - jedzenia" (fast-foods) i restauracjach.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1