Wyższe ceny selerów w Małopolsce
Generalna obniżka cen „starych” warzyw widoczna, zwłaszcza w drugiej połowie marca była wynikiem tego, że na krajowy rynek zaczęły trafiać znacznie większe ilości tych warzyw niż miało to miejsce w zimie, popyt natomiast nie wzrósł, a wręcz wykazywał tendencję do kurczenia się.
Ta fala obniżek mocno dotknęła również ceny mytych selerów. Warzywa te dość znacznie zdrożały w okresie lutowych mrozów. Ich ceny wzrosły do 1,00 – 1,20 zł/kg. Marcowa zniżka sprowadziła je do poziomu 0,70 – 0,90 zł/kg.
Oprócz wzrostu podaży, przyczyną spadku cen selerów było to, że większość z tych, które na rynek trafiały, było dość słabej jakości. producenci, jak zazwyczaj, towar w najlepszej kondycji zostawiali do późniejszej sprzedaży.
Rynek zauważył problem jakości selerów. Z jednej strony pojawił się import lepszych jakościowo selerów z Holandii, a z drugiej strony pojawiły się pierwsze oznaki, że kupujący gotowi są zapłacić wyższą cenę za ładne selery krajowe. Tak właśnie było w Małopolsce. Tam ceny selerów spadły do 0,70 – 0,80 zł/kg. Obecnie za dobrej jakości selery trzeba już zapłacić 0,90 – 1,00 zł/kg.
Zobacz więcej: Seler korzeń?preview=1