Czy Polska stanie się szparagowym eldorado?
2014-05-07 10:05
Producenci spodziewają się podobnych zbiorów jak w ubiegłym roku, sięgających ok. 7 ton z hektara. Większość produkcji z małych i średnich szparagarni zostanie w kraju, bo Polacy coraz chętniej jedzą szparagi. Według szacunków, obecnie na eksport trafia ponad 2 tys. ton.
Okres zbiorów w Polsce trwa średnio od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach. Polacy gustują w szparagach bielonych, choć coraz częściej sięgają również po zielone. Produkcja odbywa się głównie w zachodniej części kraju. Większość zbiorów trafia na polskie stoły w przeciwieństwie do poprzednich lat kiedy duża część produkcji trafiała na eksport.
W Polsce nie tylko rośnie spożycie szparagów, ale również spada liczba małych i średnich upraw tego warzywa, rośnie za to liczba dużych plantacji, zajmujących kilkadziesiąt i więcej hektarów.
- Poszerza się nie tylko konsumpcja, ale i zainteresowanie ich produkcją. Pytania w tej sprawie otrzymywałem nawet z województw warmińsko-mazurskiego i podkarpackiego. Poza północno-wschodnią Polską, gdzie jest zbyt zimno, szparagi można uprawiać w całym kraju - mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu .
Jak podkreślił, zauważyć można stabilny wzrost spożycia szparagów zielonych. Polska obok Niemiec Holandii i Grecji jest jednak wciąż krajem, w którym przeważa spożycie szparagów bielonych.
Statystyczny rodak spożywa, według badań, ok. 50 g szparagów. W Niemczech jest to ok. 1,5 kg, zaś w Szwajcarii - 2 kg. Największymi producentami szparagów są Chiny, Peru, Meksyk i Niemcy. Udział szparaga zielonego w ogólnej produkcji na świecie przekracza 60 proc. W Polsce tylko 5 proc. szparagów to szparag zielony.
Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są także traktowane jako afrodyzjak.
Okres zbiorów w Polsce trwa średnio od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca. Szparag to warzywo coraz częstsze na polskich stołach. Polacy gustują w szparagach bielonych, choć coraz częściej sięgają również po zielone. Produkcja odbywa się głównie w zachodniej części kraju. Większość zbiorów trafia na polskie stoły w przeciwieństwie do poprzednich lat kiedy duża część produkcji trafiała na eksport.
W Polsce nie tylko rośnie spożycie szparagów, ale również spada liczba małych i średnich upraw tego warzywa, rośnie za to liczba dużych plantacji, zajmujących kilkadziesiąt i więcej hektarów.
- Poszerza się nie tylko konsumpcja, ale i zainteresowanie ich produkcją. Pytania w tej sprawie otrzymywałem nawet z województw warmińsko-mazurskiego i podkarpackiego. Poza północno-wschodnią Polską, gdzie jest zbyt zimno, szparagi można uprawiać w całym kraju - mówi prof. Mikołaj Knaflewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu .
Jak podkreślił, zauważyć można stabilny wzrost spożycia szparagów zielonych. Polska obok Niemiec Holandii i Grecji jest jednak wciąż krajem, w którym przeważa spożycie szparagów bielonych.
Statystyczny rodak spożywa, według badań, ok. 50 g szparagów. W Niemczech jest to ok. 1,5 kg, zaś w Szwajcarii - 2 kg. Największymi producentami szparagów są Chiny, Peru, Meksyk i Niemcy. Udział szparaga zielonego w ogólnej produkcji na świecie przekracza 60 proc. W Polsce tylko 5 proc. szparagów to szparag zielony.
Szparagi są niskokaloryczne, mają działanie antyrakowe, wspomagają aktywność systemu nerwowego. Są także traktowane jako afrodyzjak.
Zobacz więcej: Szparagi ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Są już szparagi
2014-04-28 10:14
Złoto piasków, czyli szparagi. W tym roku pojawiły się wcześniej - podaje Agrobiznes.
czytaj dalej
Szparagi – fantastyczny start sezonu
2014-03-27 16:33
Sezon szparagów wystartował bardzo wcześnie w tym roku. Oczywiście nie w Polsce. Chodzi tu o obszary położone na południu Niemiec i Holandii.
czytaj dalej
Niemcy – przygotowania do sezonu szparagowego
2014-02-25 09:00
W Niemczech prace przy montażu tuneli do uprawy szparagów są już w pełnym rozkwicie.
czytaj dalej
Hiszpania – niezły sezon dla szparagów
2013-09-11 12:00
Produkcja szparagów w hiszpańskiej prowincji Nawarra osiągnęła, w tym sezonie, całkiem dobry poziom. Problemy z pogodą w początkowej fazie kampanii wyszły w końcu szparagom z Nawarry na dobre.
czytaj dalej