W Holandii dominują szparagi białe
2008-05-21 00:00
Produkcja szparagów w Holandii w 2007 r. jest szacowana na 14,5 tys. ton przy areale ok. 2 tys. ha i plonach sięgających ponad 7 t/ha. 98 proc. produkcji to szparagi białe.
Niemcy od lat są głównym odbiorcą tych warzyw z Holandii, jednak w ostatnich kilku latach zaznaczyła się spadkowa tendencja w eksporcie szparagów na ten rynek.
W związku z coraz większą samowystarczalnością Niemiec w produkcji tych warzyw, handlowcy z Holandii poszukują nowych rynków zbytu oraz nowych grup konsumentów.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji AgraNet (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Szparagi ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem