Tanieją pomidory
W tym tygodniu spadły o jedną piątą ceny krajowych pomidorów szklarniowych i rzodkiewek. Potaniały także, o 9 proc. ogórki. W wyniku malejącej podaży wzrosły natomiast ceny skupu ubiegłorocznych warzyw, m.in. cebuli, kapusty, marchwi i buraków - informuje Grażyna Stępka z IERiGŻ. Zdrożały też ziemniaki.
Popyt na warzywa przewyższa podaż, gdyż utrzymujące się chłody nie sprzyjają otwieraniu kopców. Dlatego w górę idą także ceny warzyw skupowanych na eksport.
Są one już znacznie droższe niż przed rokiem, np. kapusta biała i marchew kosztują dwa razy więcej, cebula nawet czterokrotnie na plus. Wyjątkiem jest kapusta pekińska, o połowę tańsza niż w 2005 r.
Źródło: fresh-market.pl, Rzeczpospolita
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1