Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Wczesnych warzyw może być mniej

2013-02-21 14:58

Bieżący sezon, to już kolejny, w którym ceny warzyw świeżych pozostają generalnie na niskim poziomie. Oczywiście to, czy warzywa są tanie, czy drogie zależy od punktu widzenia. Dla konsumentów wcale tak tanio nie jest. Ale dla producentów poziom cen warzyw w tym sezonie, zresztą tak, jak w poprzednim rozczarowuje. Biorąc pod uwagę koszty produkcji – rosnące ceny paliw, nawozów i środków ochrony, produkcja wielu gatunków warzyw znajduje się na granicy opłacalności albo poniżej tej granicy.

Taka sytuacja może mieć wpływ na poziom produkcji i zbiorów warzyw w przyszłym sezonie. Coraz więcej producentów musi oszczędzać na czym się da. Na przykład właśnie na nawozach i środkach ochrony. A to odbije się na plonach.

Spadek produkcji na pewno będzie widoczny w odniesieniu do warzyw wczesnych. Już widać, że rolnicy zmniejszyli uprawy wczesnej kapusty czy kalafiorów. W uprawie warzyw wczesnych koszty są bowiem jeszcze wyższe. Dochodzi opał i koszty osłon. A ryzyko jest spore. Ceny znów mogą być za niskie na zwrot nakładów.

Wiadomo też, że producenci ograniczają powierzchnię upraw warzyw. Również żeby ograniczyć ryzyko związane z możliwymi niskimi cenami. Rolnicy decydują się zamiast warzyw uprawiać zboża i kukurydzę. Tu zwrot kosztów wydaje się pewniejszy. Podsumowując, może się okazać, iż w sezonie 2013/2014, nawet przy bardzo sprzyjających warunkach agrometeorologicznych, krajowa produkcja warzyw zauważalnie się zmniejszy. Czy będzie to skutkowało wyższymi cenami? Teoretycznie tak, o ile do Polski nie napłynie fala taniego importu.

Zobacz więcej: Ceny warzyw

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE