Zakończył się skup pomidorów i ogórków gruntowych
Spółdzielnie ogrodnicze praktycznie zakończyły już skup pomidorów i ogórków gruntowych. Sezon zbioru tych warzyw był w tym roku dość krótki z powodu niesprzyjającej pogody.
Według wstępnych obliczeń Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ – w br. średnia cena skupu tych warzyw kierowanych bezpośrednio do sklepów detalicznych (skup w spółdzielniach ogrodniczych) była w przypadku obu gatunków wyższa o około 0,30 groszy w porównaniu z sezonem poprzednim.
Pomidory gruntowe kosztowały około 1,20 zł/kg, a ogórków do konserwowania (6-9 cm) – 1,40 zł/kg. Różnica cen skupu była niższa w przypadku tych warzyw kierowanych do przetwórstwa, bo zaledwie 5 groszy. Za pomidory do mrożenia płacono średnio w br. około 0,50 zł/kg, a za ogórki do konserwowania – około 1,10 zł/kg.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie danych ZEO IERiGŻ-PIB
Zobacz więcej: Ceny warzyw?preview=1