Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Nowe, antyoksydacyjne odmiany ziemniaków

Pierwsza z nich to Entzia – ziemniak o fioletowym miąższu, który został stworzony tak, aby zawierać wysoką zawartość składników przeciwutleniających (antyoksydantów). Pozwoli to na uznanie przez dietetyków ziemniaków Entzia za żywność prozdrowotną.

Fioletowa barwa pochodzi od wysokiej zawartości antocyjanów, związków o ogromnym bioaktywnym potencjale i bardzo korzystnym wpływie dla ludzkiego zdrowia. Poza tym ziemniaki te zawierają więcej związków fenolowych i witaminy C, a co za tym idzie ich zdolności antyutleniające są znacznie wyższe niż odmian konwencjonalnych. Zawartość związków fenolowych jest od 4 do 30 razy wyższa niż w innych odmianach, a możliwości antyoksydacyjne ocenia się na 2 do 10 razy większe.

Ziemniaki odmiany Entzia mają też wyższą zawartość mikroelementów: żelaza, cynku, potasu i magnezu. W 100 gramach ziemniaków tej odmiany znajduje się około 25 procent rekomendowanej dziennej dawki (RDI) żelaza, ponad 17 procent dziennej dawki cynku oraz 22 procent RDI potasu i magnezu.

Odmiana drugo to Miren – ziemniaki o wysokiej koncentracji karotenów, czyli prowitaminy A, jednego z kluczowych składników naszej diety. Zawartość karotenów w odmianie Miren jest znacznie wyższa niż w odmianach tradycyjnych. A do tego Miren charakteryzuje się cechami organoleptycznymi bardzo cenionymi w handlu. Między innymi owalnym kształtem, co daje dużą łatwość mycia tej odmiany – to cecha bardzo pożądana na rynku.

Kolejną pozytywną cechą obu nowych odmian jest ich odporność na choroby. Przede wszystkim na ziemniaczanego wirusa „Y” i Pectobacterium atrosepticum. Obie te choroby osłabiają roślinę i pogarszają możliwości jej wzrostu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE