Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Owoce i warzywa podstawą diety

2017-09-20 15:11

W czasie Kongresu uznani eksperci merytoryczni z 30 krajów świata omawiają tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców oraz światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców. W pierwszych godzinach Kongresu podpisano deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia owoców i warzyw.

W pierwszym dniu Kongresu eksperci zgodzili się, że konieczne jest zwiększenie zaangażowania rządów poszczególnych krajów w inicjatywy, których celem jest edukacja społeczeństwa w zakresie spożycia warzyw i owoców oraz korzyści z tego płynących.

Międzynarodowi eksperci zaangażowani w kształtowanie polityki prozdrowotnej dzielili się wiedzą i doświadczeniami z poszczególnych krajów. Wniosek jest jednoznaczny – ogólnoświatowe spożycie warzyw i owoców jest poniżej zaleceń ekspertów, co jest przyczyną wielu chorób niezakaźnych np. cukrzycy, niektórych rodzajów nowotworów, udarów i zawałów.

Im wyższe spożycie warzyw i owoców, tym dłuższe życie – przy 7 porcjach dziennie ryzyko przedwczesnej śmierci spada nawet aż o 42%. Nie należy czekać do 50 roku życia ze zwiększeniem spożycia warzyw i owoców powiedziała dr Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ – z-ca dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, reprezentująca Polskę w panelu dotyczącym polityki prozdrowotnej w kontekście spożycia owoców i warzyw.

Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dodała – Ważne są działania oparte na konsolidacji, prowadzone przez różne instytucje, także państwowe oraz ekspertów. Ważny jest także spójny przekaz w szkole i w domu, dlatego tak istotne są działania edukacyjne skierowane zarówno do dzieci, jak i rodziców. Podsumowując prowadzoną dyskusję prof. Gutkowska zauważyła, że konieczne jest też współdziałanie na wielu płaszczyznach – zarówno rządowej i ministerialnej, jak również na niższym poziomie organizacyjnym: w szkołach i innych placówkach edukacyjnych.

Taka synergia działań wykorzystywana jest m.in. na rynku brazylijskim, o czym mówiła Isabela Sattamini z Narodowego Instytutu Onkologicznego w Brazylii – W naszym kraju w zakresie zdrowego sposobu odżywiania prowadzone są działania zarówno na poziomie polityki publicznej, edukacji, a także działań w społecznościach. W Brazylii jest kilka międzyministerialnych inicjatyw promujących spożycie warzyw i owoców, np. w 2016 została podpisana rezolucja Ministerstwa Zdrowia, która zapewnia działania w zakresie wprowadzenia zdrowej żywności do kafeterii  i stołówek.

Chile także boryka się ze zbyt niskim spożyciem warzyw i owoców. Tylko 15% społeczeństwa spożywa rekomendowane 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dlatego też istnieje potrzeba zbudowania skutecznych programów, by rozwiązać ten problem w naszym kraju – powiedział dr Fernando Vio Del Rio – Prezydent 5 a day, Chile.

Podsumowując obrady pierwszego dnia Kongresu dr Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny raz jeszcze podkreślił jak ważna jest świadomość rządów poszczególnych krajów co do istoty zdrowia publicznego. – Zdrowie publiczne to nie medycyna naprawcza, lepiej, bezpieczniej i taniej jest zapobiegać poprzez dobrą prewencję niż leczyć.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem