Europa
W porównaniu do średniej z ostatnich sześciu lat, ogólny zbór jagód krzewów w 2024 roku zmniejszył się o 10,5%. Ostatni niższy zbór niż w 2024 roku odnotowano w 2020 roku, kiedy wyniósł 35 800 ton.
czytaj dalej
Gotowe dania świeże: warzywa i owoce, dział bastionowy.
2025-02-10 00:00
Gotowe dania to kategoria stale rosnąca w handlu detalicznym spożywczym, dzięki zdolności łączenia wygody, długiego okresu przydatności do spożycia oraz coraz bardziej zróżnicowanej i bogatej oferty. Analizując najczęściej spotykane podkategorie na półkach pod względem sprzedaży, pierwsze dania gotowe
czytaj dalej
Psychologia efektu kwaśnej winogrona
2025-02-10 00:00
Gdy jednostki nie osiągają zamierzonych celów, mogą zaniżyć wartość tych celów, zjawisko znane jako „efekt gorzkich winogron”. Termin ten pochodzi z bajki Ezopa „Lis i winogrona”, w której lis, niezdolny do sięgnięcia winogron, odrzuca je jako kwaśne. Badania wskazują, że takie działania poznawcze...
czytaj dalej
Francja wzmacnia współpracę morską z Marokiem na targach Halieutis.
2025-02-10 00:00
Francja zobowiązuje się do wspierania rozwoju sektora morskiego w Maroku, jak podkreślił francuski ambasador w Rabacie, Christophe Lecourtier. Ta współpraca jest częścią szerszej współpracy między oboma krajami. Lecourtier podkreślił aktywną rolę Maroka w reprezentowaniu
czytaj dalej
Ukraina zablokowała przesyłkę świeżej sałaty z Holandii po wykryciu szkodnika kwarantannowego podczas inspekcji. Partia o masie 10,37 tony, która dotarła do Ukrainy przez Polskę, została zbadana w placówce celnej w Lwowie. Podczas inspekcji fitosanitarnej władze znalazły ślady.
czytaj dalej
Jak objętość podlewania wpływa na wzrost papryki chili?
2025-02-10 00:00
Papryka chili jest podstawowym składnikiem wielu krajów na całym świecie i jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Indonezja, jedno z największych na świecie państw konsumujących paprykę chili, boryka się z trudnościami klimatycznymi oraz plagami szkodników na plantacjach, co wpływa na rynek ogrodniczy. Obecne badania eksplorują mikroklimatyczne
czytaj dalej
Eksport produktów rolno-spożywczych Ukrainy wzrósł do 24,6 miliarda dolarów, rozszerzając rynki poza UE.
2025-02-10 00:00
W 2024 roku sektor agrożywnościowy Ukrainy przyczynił się kwotą 24,6 miliarda dolarów do ogólnej sumy 41,6 miliarda dolarów eksportu, co stanowiło 59% całkowitego eksportu. Ta aktywność eksportowa wspiera krajowe rezerwy i stabilizuje kurs hrywny, wpływając na kontrolę inflacji. Pomimo wyzwań związanych z czasem wojny, ukraiński...
czytaj dalej
Spożycie awokado rośnie w Europie.
2025-02-10 00:00
Najnowsze dane dotyczące konsumpcji z sezonu 2023/24, dostarczone przez Organizację Światowego Awokado, ujawniają, które europejskie rynki najbardziej konsumują awokado, z krajami takimi jak Francja, Niemcy, Wielka Brytania i Włochy odnotowując znaczący wzrost w konsumpcji na osobę.
czytaj dalej
Uprawa malin w Polsce przeżywa okres wzrostu. Dzięki strategicznemu zarządzaniu ten trend może utrzymać się. Na Ukrainie roczna produkcja malin wynosi około 50 000 ton, nieco mniej niż w Polsce. Ukraiński rynek osiągnął swoją pojemność, co stanowi wyzwanie dla producentów.
czytaj dalej
Ukraina zablokowała przesyłkę świeżej sałaty z Holandii po wykryciu szkodnika kwarantannowego podczas inspekcji. 10,37-tonowa partia, która dotarła do Ukrainy przez Polskę, została zbadana w urzędzie celno-fitosanitarnym we Lwowie. Podczas kontroli fitosanitarnej władze znalazły ślady...
czytaj dalej
Badania nad parchem jabłoni wykazały, że grzyby mikoryzowe zmniejszają śmiertelność drzew o 50% w sadach.
2025-02-10 00:00
Dwuletnie badanie nad zarządem ognicy jabłoniowej zidentyfikowało działania, które mogą obniżyć śmiertelność drzew oraz liczbę ognic na pniach w nowo zasadzonych sadach o 50%. Projekt był wspólną inicjatywą przemysłową, w której uczestniczyły Niab, Avalon Fresh i Agrovista, przy wsparciu Growing Kent & Medway.
czytaj dalej
Niskie spożycie owoców i warzyw przyspiesza starzenie biologiczne poprzez zmiany epigenetyczne.
2025-02-10 00:00
Ostatnie badanie badało związki między jakością diety a starzeniem biologicznym przy użyciu zaawansowanych zegarów epigenetycznych. Badania przeprowadzone na 826 młodych dorosłych wskazują, że diety bogate w fast foody, przetworzone czerwone mięso i napoje gazowane, ale ubogie w owoce i warzywa, mogą przyspieszać proces starzenia się organizmu.
czytaj dalej
Grupa UNICA Group zamyka swoje uczestnictwo w Berlinie z nową propozycją i zdywersyfikowaną ofertą.
2025-02-10 00:00
Spółdzielnia El Grupo SCA, należąca do grupy UNICA Group, jednego z największych eksporterów owoców i warzyw w Hiszpanii, zakończyła swoją obecność na targach Fruit Logística 2025 (Berlin, 5-7 lutego) z nową propozycją oraz zróżnicowaną ofertą, podkreślając swój zobowiązanie do.
czytaj dalej
Drugie Spotkanie Techniczne CIMA zgromadziło wybitnych ekspertów, którzy omówili główne wyzwania i postępy w badaniach, innowacjach i technologiach stosowanych w rolnictwie i ochronie roślin.
czytaj dalej
Niemcy stanowią 29% wartości eksportu hiszpańskich owoców i warzyw.
2025-02-10 00:00
Niemcy nadal pozostają głównym odbiorcą sektora owoców i warzyw Hiszpanii, odpowiadając za 27,5% wolumenu eksportu i 29% jego wartości. Ogółem do listopada 2024 roku (ostatniego miesiąca, za który dostępne są oficjalne dane), Hiszpania wyeksportowała 3,06 miliona ton owoców i warzyw.
czytaj dalej
Rosja nie produkuje gruszek na skalę przemysłową, w przeciwieństwie do jabłek, jak twierdzi Igor Mukhanin, prezydent Stowarzyszenia Ogrodników Rosyjskich. Obecnie tylko kilka małych sadów gruszek pozostało w niektórych południowych regionach, co jest niewystarczające, aby zaspokoić krajowe zapotrzebowanie. Mukhanin wyjaśnił, że obecność większych sadów gruszek w Rosji jest obecnie niewystarczająca.
czytaj dalej
Vicasol, jedna z głównych spółdzielni rolniczych w Hiszpanii, kończy swoje uczestnictwo w Fruit Logistica 2025 z bardzo pozytywnym bilansem. Spółdzielnia wzmocniła
czytaj dalej
Światowa Organizacja Awokado: Konsumpcja awokado osiąga nowe rekordy i podbija Europę.
2025-02-07 10:00
Niemcy zajmują pierwsze miejsce z wyraźnym wzrostem z 110 000 ton w roku 2023 na 120 000 ton w ubiegłym roku 2024, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu do poprzedniego roku. Włochy i Wielka Brytania również odnotowują silny wzrost, podczas gdy
czytaj dalej
Wciąż istnieje miejsce na rozwój rynku durianu w Chinach.
2025-02-07 05:00
Ciągły wzrost popytu Chin na duriana ma doprowadzić do dalszego wzrostu eksportu producentów z Azji Południowo-Wschodniej, zgodnie z badaniami ryzyka krajowego i branżowymi BMI, udostępnionymi przez Xinhua.
czytaj dalej
Wielka Brytania: GIC organizuje spotkanie w celu omówienia przyszłości ogrodnictwa szklarniowego
2025-02-07 00:00
Wcześniej w tym miesiącu, kluczowi gracze z British Growers Association, Tomato Grower Association, samorządu lokalnego oraz sektorów prywatnego i szkolnictwa wyższego - w tym Flavour Fresh, Pilkington (NSG Group), Cambridge HOK, Edge Hill University i University of Lancaster - zebrali się.
czytaj dalej