Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Hiszpania sprzedaje więcej owoców i warzyw

2014-03-11 09:11
Eksport warzyw wzrósł o 11 proc. w ujęciu wartościowym i 10 proc. w ilościowym – i wyniósł odpowiednio 4,331 mln euro oraz 4,6 mln ton. Przede wszystkim w eksporcie warzyw dominowały pomidory z wartością 988,0 mln euro (o 7 proc, więcej niż rok wcześniej ), papryka słodka z 718,0 mln euro (+18 proc.), sałata z 568 mln euro ( -3,5 proc. ) oraz z 464 mln ogórek ton ( +8  proc.). Eksport owoców w 2013 roku to wartość 6,351mln euro (+11 proc.) i wielkość 7,1 mln ton (4,5 proc.), a przede wszystkim wzrost eksportu to wynik wzrostu sprzedaży owoców pestkowych i jagodowych. Eksport nektaryn wzrósł o 22 proc. do wartości 429 mln euro i brzoskwiń o 14 proc. do 331 mln euro.

Walencja, Andaluzja i Murcia to trzy główne regiony eksportujące produkty ogrodnictwa w Hiszpanii . Eksport Walencji wyniósł 4,4 mln ton, o 6 proc. więcej niż w 2012, Andaluzji to około 3,2 mln ton ( +7  proc.) i w końcu Murcii - wyeksportowane 2,3 mln ton (+8 proc. ).

Rynki Unii Europejskiej w minionym, 2013 r. stanowiły około 92  proc. całkowitego wywozu z Hiszpanii z importem na poziomie 10,9 mln ton, co stanowi wzrost o 7 proc. w porównaniu do roku 2012.

Natomiast poza rynek unijny - do państw trzecich Hiszpania skierowała dokładnie 912 tys. ton (+3 proc.) owoców i warzyw, z czego największe ilości trafiły do Norwegii czy Rosji.
Słowa kluczowe: hiszpania, eksport, produkcja, owoce, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE