Turcja – warzywa cofnięte z eksportu na krajowym rynku
Od początku tego roku tony warzyw i owoców zostały zawrócone do Turcji z powodu przekroczenia norm dla pozostałości pestycydów i wykrycia organizmów kwarantannowych (chodzi tu o wciornastka). Szczególnie chodzi tu o eksport do Rosji, ale także do Niemiec, Szwajcarii i niektórych innych krajów Starego Kontynentu. Najczęściej zawracane są pomidory, morele, papryka, wiśnie i gruszki.
W zeszłym roku Turcja wyprodukowała 28,7 mln ton warzyw i 17,1 mln ton owoców. Na eksport trafiło 5 procent tej produkcji. Największym odbiorcą tureckich warzyw i owoców jest Rosja, na kolejnym miejscu plasuje się UE. Ze względu na masowe wykrywanie pestycydów i szkodników Turcja może mieć bardzo poważne problemy na obu tych rynkach. Problemy na rynku unijnym wykryte w pierwszej połowie bieżącego roku wykazane zostały w aż 169 raportach systemu alarmowego RASFF.
Turcja zużywa bardzo duże ilości środków ochrony roślin. Światowy rynek wyceniany jest na 50 miliardów dolarów, turecki na 600 milionów euro. Średnie zużycie pestycydów w Turcji wzrosło w ciągu 3 lat z 1,3 kg/ha na 1,7 kg/ha w 2014 roku, a w rejonie śródziemnomorskim aż do 3,1 kg/ha.
Owoce i warzyw zawrócone ze względu na przekroczone normy zawartości pestycydów lub stwierdzoną zawartość szkodników powinny zostać zutylizowane. Jednak w Turcji takie działania nie są podejmowane, a żywność ta trafia na rynek wewnętrzny.
Tureckie cytryny na polskim rynku
czytaj dalej
Tureckie „rodzynki” już na polskim rynku
czytaj dalej
Rekordowe zbiory owoców granatu w Turcji
czytaj dalej
Tureccy producenci znów tracą przez kryzys w Rosji
czytaj dalej
Wyższe zbiory owoców i warzy w Turcji
czytaj dalej