Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Produkcja mrożonek i soków 2019 r.

Analizujemy dane GUS dla roku 2019 i produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych. W tym okresie widać (w porównaniu z danymi z poprzedniego roku) osłabienie dynamiki produkcji mrożonek owocowych oraz  mrożonych warzyw rok do roku, natomiast w przypadku soków mamy niewielką poprawę w relacji rok do roku.

W 2019 roku wyprodukowano 522 tys. ton warzyw mrożonych i było to 87,9 procent produkcji w tym samym okresie roku 2018, stąd wniosek o spadku dynamiki tej produkcji. Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w 2019 roku 359 tys. ton, co stanowiło 93,7 procent poziomu produkcji w tej kategorii w roku 2018.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w 2019 roku wyprodukowano ich 10 089 tys. hektolitrów i było to 101,3 procent wolumenu z tego samego okresu zeszłego roku. Zestawienie obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w 2019 roku wyprodukowano 3 148 ton i było to 104,1 procent poziomu produkcji w roku 2018.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE