Rynek krajowy
Nowe tegoroczne odmiany ziemniaków
2012-02-03 08:00
Osiem nowych odmian ziemniaków zostało wpisanych do Krajowego Rejestru.
czytaj dalej
Cytrusy i banany zamiast jabłek
2012-02-02 16:35
Z roku na rok spada spożycie owoców i warzyw w Polsce. Obecnie wynosi ono około 280 g dziennie – podaje PAP na podstawie danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
czytaj dalej
Fuji – Idared po japońsku
2012-02-02 15:50
Fuji jest odmianą mało popularną w naszym kraju, jednak w ostatnim czasie zyskuje coraz więcej zwolenników wśród polskich eksporterów. Jej walory smakowe, a przede wszystkim zdolności przechowalnicze, stanowią ważne argumenty przemawiające na jej korzyść.
czytaj dalej
Ochrona dawnych odmian
2012-02-02 09:39
Komisja Europejska skierowała do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości sprawę przeciwko Polsce. Chodzi o brak działań związanych z ochroną dawnych odmian warzyw i zachowaniem bioróżnorodności.
czytaj dalej
„Zamrożony” handel na giełdach i targowiskach
2012-02-01 17:19
Mroźna zima wreszcie zawitała do naszego kraju. Temperatury spadły poniżej -10 stopni Celsjusza, a ma być jeszcze zimniej.
czytaj dalej
Na Podlasiu tradycyjnie i po staremu
2012-02-01 14:53
Zgodnie z polskim przysłowiem „Są gusta i guściki”, każdy konsument kieruje się własnym smakiem i upodobaniami.
czytaj dalej
Mrozy szkodzą truskawkom
2012-02-01 14:16
Ciepły początek zimy i brak śniegu nie dał możliwości zahartowania się roślinom, w tym także truskawkom. Obecne mrozy dochodzące miejscami do – 25 st. C i brak pokrywy śnieżnej stanowią duże niebezpieczeństwo dla tych bylin.
czytaj dalej
Uwaga na mróz
2012-02-01 10:44
Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że mroźna pogoda może spowodować straty. Brak odpowiednich warunków przechowywania i transportu wpływa bezpośrednio na jakość świeżych owoców i warzyw.
czytaj dalej
Co będzie z aronią?
2012-01-31 11:56
Aronia jest owocem o dużych właściwościach zdrowotnych. Jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów. Posiada znaczne ilości witamin, mikroelementów oraz błonnika, a zawarte w jej owocach przeciwutleniacze są najsilniejszym, naturalnym antyoksydantem ze wszystkich znanych owoców.
czytaj dalej
Światowy i polski rynek ziemniaków
2012-01-31 08:47
W bieżącym sezonie sytuacja na polskim rynku ziemniaków jest wyjątkowo niekorzystna dla producentów. Popyt na polskie ziemniaki jest bardzo ograniczony, a w konsekwencji rekordowo niskie są ceny.
czytaj dalej
Puchną Jonagoldy w chłodniach
2012-01-30 12:11
Postępujące pogorszenie jakości jabłek w chłodniach zwykłych, coraz mocniej daje się we znaki sadownikom. Największym problemem staje się szybko pogłębiający się rozpad jabłek po wyjęciu z chłodni. Praktycznie już po kilku dniach, owoce nie nadają się do handlu.
czytaj dalej
Mrozy przerywają cięcie
2012-01-30 09:02
Sprawdzają się prognozy pogody, które przewidywały, że na przełomie stycznia i lutego wystąpią siarczyste mrozy.
czytaj dalej
Owoce w szkole - dwa razy w tygodniu
2012-01-29 18:26
W II semestrze roku szkolnego 2011/2012 dzieci będą otrzymywały przez 10 wybranych tygodni - łącznie 20 porcji owoców i warzyw.
czytaj dalej
Jak bezpiecznie eksploatować komory KA?
2012-01-27 15:58
Nowoczesne obiekty typu KA, czy ULO stanowią ogromny postęp w technologii przechowalniczej, dając możliwość oferowania jabłek doskonałej jakości praktycznie przez cały rok. Niosą one za sobą jednak spore niebezpieczeństwo w ich eksploatacji.
czytaj dalej
A może uprawy ekologiczne?
2012-01-26 09:32
Moda na zdrowy styl życia obejmuje, jako jedną z głównych składowych, zdrowe odżywianie się. Zdrowe, co do zasad, ale przede wszystkim zdrowe ze względu na zdrowe produkty. Stąd coraz większa rola rolnictwa ekologicznego i coraz większy jego udział w całości produkcji rolnej.
czytaj dalej
Kłopoty z jakością kapusty pekińskiej
2012-01-25 15:05
Kapusta pekińska to warzywo, o którym informacje chyba najczęściej, w tym sezonie, trafiają na portal fresh-market.pl.
czytaj dalej
Ceny warzyw w okolicach Końskich
2012-01-25 10:32
Okolice Końskich - popyt na kapustę pekińską na eksport spadł. Generalny zastój na hurtowym rynku warzyw.
czytaj dalej
Warzywa jemy na potęgę
2012-01-25 09:24
Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie. Jako jedno z czterech badanych państw spełniamy również normy Światowej Organizacji Zdrowia - pisze "Gazeta Wyborcza".
czytaj dalej
czytaj dalej
Marki własne coraz lepsze
2012-01-25 08:55
Poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką - w stosunku do roku 2008 aż dwukrotnie -czytamy w Poradniku hurtownika. czytaj dalej
Ferie przyniosły zastój w handlu
2012-01-24 14:15
W województwie mazowieckim, w ubiegłym tygodniu, rozpoczęły się ferie. I przyniosły zauważalny spadek sprzedaży na hurtowym rynku warzyw.
czytaj dalej