"Duże niedobory, wysokie ceny na rynku imbiru"
Ważne niedobory i wysokie ceny charakteryzują obecnie europejski rynek imbiru. Tak twierdzi Sophie Ye z KX Food w Belgii. "Niższe zbiory oznaczają, że import z Chin jest na poziomie zaledwie połowy tego, co w poprzednich latach. To powoduje wysokie ceny; same koszty importu [z Chin] wynoszą około 3 euro za kilogram", mówi.
Chiński imbir.
"Sezon w Peru trwa dłużej niż zwykle. Te koszty importu pozostały stosunkowo niskie do początku 2023 roku. Ale dostępność maleje, a wyzwania jakościowe rosną, więc te koszty również szybko rosną. A ceny sprzedaży podążają za nimi."
Imbir z Peru.
Ostatnie, ale nie najmniej ważne: na rynku nie ma już prawie brazylijskiego imbiru. "Są jeszcze sporadyczne przyjazdy. My na przykład przez najbliższe tygodnie nadal będziemy dostawać kilka palet tygodniowo" - podsumowuje Zofia.

FreshPlaza jest jedną z najbardziej znanych na swiecie, globalną platformą medialną dla branży owoców i warzyw świeżych, dostarczającą swoim czytelnikom najnowsze informacje o rozwoju rynku i trendach. Zespół pisarzy i redaktorów pozyskuje wiadomości z całego świata, a codziennie wysyłany jest newsletter z dedykowanymi wydaniami dla Ameryki Północnej, Ameryki Łacińskiej, Europy, Azji, Oceanii i Afryki.
FreshPlaza jest po swojej naturze interaktywnym konceptem, który opiera się na udziale swoich czytelników, gdzie czytelnicy są zachęcani do wykorzystania platformy do publikacji bezpłatnych informacji prasowych (500 słów lub mniej) i ogłoszeń o pracę.