Fresh Point Magazine - magazyn dla profesjonalistów rynku owoców i warzyw
Nowe pomysły na degustację śliwek kalifornijskich dzięki połączeniu świata mixologii i sztuki czekolady. Projekt powstał dzięki współpracy między Stefanem Collombem, mistrzem cukierniczym reprezentującym California Prune Board we Włoszech, a Benjaminem Cavagną, kierownikiem baru.
czytaj dalej
Jaśniejące czerwone jabłka. To ja po raz pierwszy zrobiłem to w GDO.
2025-10-30 00:00
Do nowoczesnej dystrybucji trafiają wyjątkowe owoce kaki o jędrnej pulpie, pochodzące z odmiany Rojo Brillante, sprzedawane pod marką premium Agribologna "To ja to zrobiłem". Będą dostępne do początku grudnia. Innowacyjność odmiany, jakość i zrównoważoność produkcji.
czytaj dalej
W sekcji warzyw i owoców kontynuuje się trend spadkowy sprzedaży na wagę, podczas gdy rośnie sprzedaż produktów pakowanych, co jest sposobem zakupu, który pandemia sprzyjała. Trend ten potwierdzony jest przez badanie przeprowadzone przez YouGov. Sytuacja na rynku warzyw i owoców: rośnie sprzedaż produktów pakowanych.
czytaj dalej
Na straganach warzywno-owocowych znowu pojawiły się nowe oliwki - świeży zbór Madama Oliva.
2025-10-29 00:00
Na rynku ponownie pojawia się selekcja pierwszych świeżych oliwek Madama Oliva, owoc zbiorów 2025-26. Jest to sezonowa nowość, produkt skierowany do bardziej świadomego konsumenta, dostępny na półkach sklepów z warzywami i owocami włoskich sieci handlowych od końca października.
czytaj dalej
Trend cen warzyw i owoców we Włoszech na 27 października.
2025-10-28 00:00
Rozpoczynają się intensywne kampanie porów i cykorii weneckiej. Z nadejściem Halloween dynia staje się niekwestionowaną gwiazdą tygodnia. Nadal ciepła pogoda hamuje popyt na różne produkty, takie jak kasztany, mandarynki. Ceny są o nawet 10% wyższe niż w ubiegłym roku dla.
czytaj dalej
Nowy zbiór jabłek envy staje się nową kolekcją.
2025-10-28 00:00
Od końca października znowu na półkach, jabłko envy szykuje się do nowej kampanii komunikacyjnej opartej na nierozerwalnej więzi z światem mody. Ponownie gwiazdą na Milan Fashion Week, jabłko envy na wybiegu podczas Milan Fashion Week.
czytaj dalej
Kiwy Matera, zrównoważona innowacja zrobiona w Basilicacie.
2025-10-28 00:00
Po sukcesie Fragola Matera, z Basilicaty przybywa Kiwi Matera, żółty kiwi odmiany Top Gold, uprawiany przy użyciu zrównoważonych technik rolniczych przez Nicofruit, markę organizacji producentów Frutthera Growers. Zbierany w idealnym dojrzałości, produkowany z.
czytaj dalej
Świat współpracy zmierza w kierunku koncentracji: Fruit Modena Group dołącza do Agrintesa.
2025-10-27 00:00
Fuzja grupy Fruit Modena z Agrintesą już faktem: na nadzwyczajnym zgromadzeniu 24 października, przy udziale radcy ds. rolnictwa Emilii-Romanii, Alessio Mamma, zatwierdzono jedną z najważniejszych operacji konsolidacji spółdzielczej w sektorze warzyw i owoców.
czytaj dalej
Z regionu Romagna rusza rewitalizacja kaki, złotego owocu jesieni.
2025-10-27 00:00
Mówi się, że popyt na złoto szczególnie rośnie w czasach kryzysu, ponieważ jest uważane za dobrze zabezpieczone aktywo. Jednak istnieje "złoto", które nie zależy od światowych koniunktur, "złoto jesieni", które nosi nazwę kaki: nie tylko owoc w regionie Romagna, ale także silny element.
czytaj dalej
Stowarzyszenie spółdzielni owocowo-warzywnych Val Venosta potwierdza żywotność sektora biologicznego: na sezon 2025 przewiduje wzrost zbiorów o 10% w porównaniu z poprzednim rokiem, osiągając po raz pierwszy ponad 50 tysięcy ton jabłek.
czytaj dalej
Produkcja brzoskwiń z Leonforte IGP wzrasta o 30%. I trafia do USA.
2025-10-23 00:00
Od sukcesu na rynkach krajowych do międzynarodowych: w 2025 roku produkcja brzoskwiń Leonforte IGP wzrosła, a popyt przewyższył podaż. Eksport także do Niemiec i Hiszpanii. Prezes Di Stefano.
czytaj dalej
Italmercati: 11 miliardów obrotu, 80% dzięki warzywom i owocom.
2025-10-23 00:00
Główne włoskie rynki hurtowe generują obroty przekraczające 11 miliardów euro i zatrudniają ponad 26 tysięcy pracowników w 22 obiektach rozlokowanych na terenie całego kraju. Około 80% szacowanego obrotu koncentruje się w sektorze warzywno-owocowym.
czytaj dalej
Melon Mantovano IGP, dodatkowo 1,500 tony
2025-10-23 00:00
Melon Mantovano IGP zakończył udany sezon produkcyjny, do którego dołączył sukces pierwszego sympozjum. Pomimo zmiennej pogody charakteryzującej się częstymi zmianami temperatury i nieregularnymi opadami deszczu, produkcja utrzymała wysokie standardy jakości, z zauważalnym wzrostem.
czytaj dalej
Power to go Kanzi na Deejay Ten w Mediolanie: rozdano 27 000 jabłek.
2025-10-22 00:00
Kanzi, bohater Deejay Ten w Mediolanie, wydarzenia biegowego zorganizowanego przez Radio Deejay, które w sobotę, 12 października, ożywiło serce miasta, z nowym stoiskiem, angażującymi działaniami i kreatywnym konceptem całkowicie poświęconym energii.
czytaj dalej
Satelity i sojusze, strategia Zespri przeciwko zanikowi kiwi
2025-10-21 00:00
Włoska branża kiwi, narodowa doskonałość powalona przez "morìa", zwraca się ku kosmosowi, aby uratować uprawy. W Rzymie, w obecności włoskich i nowozelandzkich przedstawicieli instytucjonalnych, w tym ministra rolnictwa Francesco Lollobrigida.
czytaj dalej
Zmiany cen warzyw i owoców we Włoszech na 20 października.
2025-10-21 00:00
Rusza sezon mandarynek, z pierwszymi dostawami włoskiego produktu. Rozpoczyna się także nowa kampania na szparagi. Sprzedaż jabłek idzie dobrze: bardzo popularna jest odmiana Golden oraz pierwsze partie Annurca. Nadal w centrum zainteresowania jest dynia, zwłaszcza ozdobna odmiana na święta.
czytaj dalej
Paolo Borgio jest menedżerem wydarzeń w firmie Macfrut.
2025-10-20 00:00
Zespół Macfrut zostaje wzmocniony przez nominację Paolo Borgio na stanowisko Event Managera Targów. "Z przyjemnością przyjmuję to nowe wyzwanie - mówi Paolo Borgio. Naszym celem jest uczynienie Macfrut jeszcze silniejszym globalnym centrum dla sektora owocowo-warzywnego, poszerzając możliwości networkingu i...
czytaj dalej
W Bordeaux zakończyły się techniczne dni International Asparagus Days i International Berries Days, wydarzenie zorganizowane przez Macfrut, Befve&Co i Interco Nouvelle-Aquitaine. Ponad 125 wystawców i 1200 odwiedzających z ponad 25 krajów świata wzięło udział w tym wydarzeniu. Skoncentrowano się na…
czytaj dalej
Sezon sprzedaży rozpoczął się jak zwykle w sierpniu od jabłek Gala, a następnie stopniowo wprowadzano inne odmiany na rynki. Filozofią konsorcjum jest sprzedawanie każdego jabłka w jego optymalnym momencie, aby zapewnić najwyższą jakość.
czytaj dalej
Nie tylko zmiana klimatu i ciekawość zbliżają egzotyczne owoce do Włochów: istnieje również strategia marek oferowania coraz szerszego koszyka, który obejmuje smaczne, bogate w składniki odżywcze i wszechstronne produkty.
czytaj dalej



