HSBI i Uniwersytet w Tybindze opracowują alternatywę dla glifosatu
Specjalny cukier został odkryty na Uniwersytecie w Tybindze dopiero w 2019 roku. Składnik aktywny 7dSh (7-deoksy-sedoheptuloza) jest naturalną alternatywą dla glifosatu. "Cukier jest pochodzenia biologicznego, ulega biodegradacji w przyrodzie i, zgodnie z wcześniejszymi testami, jest nieszkodliwy toksykologicznie", wyjaśnia Celine Beermann.
W jaki sposób aktywny składnik 7dSh może zostać przekształcony w odpowiedni preparat, jest w trakcie opracowywania.

Eurofruit to wiodący magazyn dla nabywców i dostawców świeżych produktów w Europie i na Bliskim Wschodzie.
Globalna sieć redaktorów, reporterów i korespondentów magazynu, publikująca dziesięć numerów rocznie, a także codzienne wiadomości online, zapewnia międzynarodowy handel owocami i warzywami informacjami i analizami, obejmującymi innowacje we wszystkich obszarach działalności.